Wat is een prieel?

Deze zomer kreeg ik een leuke vraag van een bezoeker op onze website. “Wat is een prieel?” Ze kwam ermee omdat ze iets zocht voor in de tuin met een gezellige uitstraling en genoeg ruimte om met de familie voor een high tea of een gezellige borrel. Ze kwam op onze website veel constructies tegen met namen als een buitenverblijf, tuinkamer, veranda en overkapping. Maar wat is dan een prieel?

Een prieel is een houten vrijstaand open tuinhuisje of theehuisje. Met glas uitgevoerd wordt het ook wel een oranjerie genoemd. In de 19e eeuw waren deze bouwwerkjes uitermate populair op de grote landgoederen van de adel en de industriebaronnen. Maar ook de herenboeren hadden vaak zo’n prieel op het erf. In zo’n prieel of oranjerie werd vaak bezoek ontvangen om thee en koffie te drinken of iets sterkers.

Uiteindelijk is het woord prieel voor heel veel verschillende bouwwerkjes in de tuin te gebruiken. Als je Googled op het woord en bij de resultaten van de afbeelding kijkt dan zie je verschillende soorten uitvoeringen. Van een stenenhuisje met stenen dakpannen tot een rank en elegant gietijzeren frame dat bedoeld is om klimplanten/ slingerplanten over heen te laten groeien. Ook houten huisjes met wanden die meer op een tuinhuis lijken en open houten constructies met alleen een dak die meer een overkapping zijn. Maar wel vrijwel allemaal vrijstaand in een behoorlijk grote tuin.

Een exacte omschrijving vinden voor een prieel is niet zo eenvoudig. Er eentje bouwen wel. Want dat waar u over droomt maken wij. U laat u inspireren door onze projecten, door foto’s op het internet en uw eigen ideeën. Met die gegevens gaan wij aan de slag en komen met een voorstel voor een prachtige prieel, overkapping over veranda bij u terug. Dus wilt u ook een mooie plaats in uw tuin om te genieten van het buitenleven, laat het ons weten en wij bouwen het voor u!

Laat ons uw wensen weten!

Wat is een prieel?

Een prieel is een houten vrijstaand open tuinhuisje of theehuisje. Met glas uitgevoerd wordt het ook wel een oranjerie genoemd.