Vrijstaande Overkapping & Veranda

In dit blogartikel wil ik eens dieper in gaan op de vrijstaande veranda. Veel houten veranda’s worden tegen het huis aangebouwd, maar we hebben ook al veel projecten gerealiseerd waarbij het object vrij in de tuin staat. Ik zeg expres object want het gaat niet alleen om een vrijstaande veranda. Soms is het lastig om aan te geven wat precies het verschil is tussen een veranda en een terrasoverkapping bijvoorbeeld. Bij een vrijstaande veranda komt vaak de wens om wat extra beschutting. Maar wel met behoud van uitzicht en het gevoel van ruimte. Dan kom je al snel uit op een glazen wand. En iets met wanden lijkt al niet heel veel meer op een veranda.

Zo word de “vrijstaande veranda” al snel een tuinkamer. Iets wat heel vroeger misschien een theehuis of een prieel genoemd zou worden. Een vrijstaande veranda is een veranda voor een grote tuin. Het heeft de ruimte nodig en wat lucht om zich heen om tot zijn recht te komen. Het bouwen ervan vergt iets meer voorbereiding en tijd dan een kleine veranda zonder zijwanden die gewoon tegen de achterkant van het huis geplaatst wordt. De gekozen locatie van de overkapping in de tuin kan er voor zorgen dat er misschien extra fundering aangelegd moet worden. Ook de afwerking neemt wat meer tijd omdat er vaak gekozen wordt voor een luxere afwerking zoals bijvoorbeeld natuursteen en extra wandbekleding. Ook de glazen wanden en een overkapping met schuifdeur vragen wat meer tijd dan een standaard vrijstaande overkapping. Maar het resultaat is vaak verbluffend mooi. En het wordt echt een plek om te genieten van het buitenleven. In combinatie met een mooie loungeset.

Onze vrijstaande overkapping staat echt geweldig in onze onder architectuur aangelegde tuin! Een aanwinst voor ons “buitenleven”

 

Vrijstaande Overkapping voorbeeld

Vrijstaande Overkapping We hebben hier een prachtig voorbeeld van een mooie vrijstaande overkapping van hout in een grote tuin. Het uitzicht is op een prachtig perceel met een onder architectuur aangelegde tuin. Deze vrijstaande overkapping is volledig gesloten door een houten achterwand en 3 glazen zijwanden. De voorkant van de vrijstaande overkapping is een schuifdeur. De vloer is afgewerkt met composiet vloerdelen voor een lange levensduur. Onder de dakrand zie je prachtige details van de liggers die naar buiten steken. De hele vrijstaande overkapping is voorzien van elektriciteit. Zowel buiten om de overkapping mooi aan te lichten als ook binnen om ook te kunnen genieten als het wat donkerder is.

Wat u nog moet weten:

#1  Een  vrijstaande overkapping met een plat dak zoals op bovenstaande foto is een soort van een vrijstaande terrasoverkapping. Heb je er één met een puntdak dan noem je het een kapschuur. De vrijstaande kapschuur kan met twee gesloten wanden of gedeeltelijk open gebouwd worden maar ook als combinatie met een geheel gesloten gedeelte (met bijvoorbeeld openslaande deuren) en een gedeelte met alleen een achterwand. Daarin is van alles mogelijk.

#2 Een vrijstaande veranda maken we vaak van Douglas hout. Dat is de beste prijs kwaliteit verhouding voor een veranda, kapschuur of overkapping. We hebben ook veel projecten met andere houtsoorten gedaan zoals  grenen en eiken maar Douglas hout komt het meest voor.

#3 Combineer de vrijstaande terrasoverkapping met een houten buitenkeuken en een houtkachel. Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid en luxe tegen een geringe meer investering. Als u voor een houtkachel gaat dan wilt u wellicht ook een opslag bij de overkapping voor het haardhout.