10 tips voor je nieuwe tuinhuis!

Eerlijk zeggen: wie van de twee bent u?

De eerste…
Grote troep in tuinhuis
of de tweede?

Waarschijnlijk heeft u het beeld van de eerste foto voor ogen voor uw nieuwe tuinhuis. En even waarschijnlijk ziet uw tuinhuis er na een jaar uit zoals op de tweede foto. Want dit is toch wel waar het soms in kan ontaarden. Alle goede bedoelingen van een nieuw tuinhuis ten spijt. Tijd om dat te voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen. Maar dat weet u natuurlijk zelf ook wel. Om u te helpen hebben we een aantal van onze klanten om praktische tips gevraagd, hebben we het internet afgestruind en ook oma kwam met nog wijze raad.

Tip 1: van Oma

“de beste dingen in het leven zijn geen dingen”. En daar kan u het mee doen! We kopen en krijgen en bezitten. Maar echt gelukkig worden we er niet van. We kunnen er zelfs ongelukkig van worden. Dat is ook wat de Japanse opruim guru Marie Kondo zegt. (Lees het boek) En wij stemmen daar geheel mee in. Nu gaat deze dame wel heel erg ver in het ontspullen, maar toch ontkom je daar niet aan. De kern van de boodschap van oma: niet teveel kopen dan blijft je tuinhuis netjes!

Tip 2: Tuingereedschap

De eerste tip is betuttelend en valt misschien wat tegen als je echt handige tuinhuis opruimtips had verwacht. Dat probeerde ik ook tegen oma te zeggen maar ze hield vol dat vrienden en familie de echte belangrijke zaken in het leven zijn. Nu vindt ik dat ook maar ik ben niet van plan om mijn benen te breken over de troep in het tuinhuisje omdat er ook gewoon wél spullen liggen die wél belangrijk zijn maar gewoon nog iets beter opgeruimd kunnen worden. Vandaar deze tip: de pallet. Van pallets is al van alles gemaakt. Hangstoelen, tuinbanken, tafels, hangende tuinen. Vaak met veel schroefwerk, getimmer en gezaag. Maar zo niet deze ultra handige tuingereedschap-opruim-pallet voor in je tuinhuis. Daarvoor deze heel eenvoudige montagehandleiding:

Tuinhuis met houten wand

  1. Zet de pallet op zijn kant met de open zijde naar boven tegen de muur.
  2. Neem twee schroeven en schroef de pallet tegen de muur.
  3. Zet je gereedschap rechtop in de pallet.

Tuinhuis met stenen muur

  1. Boor twee gaatjes in de bovenste plank aan de achterzijde, de kant die tegen de muur komt te staan, van de pallet.
  2. Neem de twee gaatjes over op de muur
  3. Boor de twee gaatjes met een steenboor (let op dat er geen leidingwerk door de muur loopt op de plaats waar je wilt boren)
  4. Doe pluggen in de muur en schroef de pallet op zijn plaats
  5. Zet je gereedschap rechtop in de pallet.

Tip 3: Ballen

Basketballen, voetballen, volleyballen, rugbyballen, tennisballen, pingpongballen, strandballen en beachball-ballen. Die moeten allemaal een plekje. Tenminste, dat vinden de kinderen.

En omdat we al lang blij zijn dat ze naar buiten gaan en niet aan hun beeldscherm vastgekluisterd zijn deze fijne oplossing. We gaan al deze ballen netjes in het op maat gemaakte tuinhuisje opruimen.

Heb je een metalen kast tot je beschikking dan met je een spin heel snel klaar. Maak de twee delen van elkaar los en haak ze in de gaten voor de legplanken ter hoogte van de plaats waar de ballen moeten liggen. Heb je een houten kast dan draai je oogje aan de binnenzijde van de staanders en span je ze daar tussen.

Let wel op bij de aanschaf van de spin. Niet te lang hé! Je moet ze wel kunnen spannen.

Tip 4: de Ladder

Je hebt de ladder bijna nooit nodig. Maar als je hem nodig hebt dan moet je eerst 4 fietsen ervoor vandaan halen, de tuinkussens er vanaf en dan nog de ladder uit het tuinhuisje zien te krijgen. Bijgaande foto laat een heel mooie oplossing zien die ik thuis zelf ook heb toegepast. Het werkt super. Je hebt wel een wat hoger plafond nodig zodat je je hoofd niet stoot. Ook moet de langer niet te lang zijn. Je hebt wel wat ruimte nodig om de ladder te kunnen manoeuvreren.  De foto bevat Engelse tekst maar ik denk dat u de bedoeling begrijpt.

Tip 5: Schroeven en Spijkers

Als je niet bent gezegend met een prachtige Stanley materialen van 10x veel te duur dan is het vaak een ritje naar de Action om een stapel assortimentsdozen aan te schaffen. Die zijn uitermate goed, als je ze tenminste altijd netjes laat liggen en niet gebruikt maar anders breken de “scharniertjes” altijd af. Dat moet handiger kunnen. Zeker als je niet erg vaak klust dan is deze oplossing met jampotten (pindakaas en chocoladepasta mag ook maar die hebben vaak geen metalen deksel) een prima oplossing! De aanwijzing op de foto spreekt voor zich.

Tip 6: een Regenton

Het is niet alleen maar opruimen met deze tips maar ook nog iets goeds doen voor het milieu. Met de komst van een tuinhuis is er ook meer dakoppervlakte in de tuin die prima gebruikt kan worden om water op te vangen. De regentonnen  op de afbeelding zijn misschien een beetje een overkill. Bij de prachtige veranda’s van Uw Verandaspecialist zou in elk geval een mooie houten regenton passen. Deze kunnen wij ook voor u leveren incl. alle toebehoren zoals een tapkraan of een pomp.

Tip 7: de Bloempjes en de Bijtjes

Een tuinhuis is pas af als er een vrouwenhand mee bezig is geweest. Dat hoeft echt niet allemaal in het roze, maar een beetje kleur in je leven daar wordt iedereen vrolijk van. Daarom onze tip: heel veel planten en bloemen. Dat doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor de beestjes zoals de bijen en vlinders. En ook daar worden we heel erg vrolijk van. Als dat nog niet genoeg is kan je ook de verfkwast nog eens ter hand nemen en het houtwerk zoals bijvoorbeeld de deur en raam kozijnen een likje verf geven. Kijk ook eens op onze inspiratie pagina van Pinterest!

Tip 8: Houtje Touwtje

Bij Uw Veranda specialist pakken we het nooit houtje touwtje aan. Altijd met passie en serieus aan het werk. Toch ontkom je er soms niet aan dat je een touwtje nodig hebt. En dan is het wel zo fijn als al die bolletjes niet allemaal door de war in een bak liggen. Wat vindt u van de oplossing? Ziet er leuk uit en ook nog erg praktisch ook. Zo blijft uw tuinhuis netjes en overzichtelijk.

Tip 9: Houtopslag

Wil u heel eenvoudig een stevige en praktische houtopslag maken? Plaats dan aan één van de zijkanten of de achterkant van het tuinhuisje een aantal betonnen U-elementen. Deze zijn ca. €15,- per stuk. En met een 10 tal stuks heeft u een onverwoestbare houtopslag. Maakt u de opslag wat lager (twee elementen op elkaar) dan kan u de houtopslag ook als een soort van sidetable of misschien zelfs als oppottafel gebruiken. Bent u een grootverbruiker dan is dit niet helemaal de oplossing wellicht kan u dan beter een mooie houtopslag door Uw Verandaspecialist laten bouwen!

Tip 10: de fietsen

Gebruikt u uw nieuwe tuinhuisje ook om uw fietsen te stallen? Dan heeft u geluk want Pinterest staat vol met ideeën om uw fietsen zo op te bergen dat dit bijna geen ruimte kost. Alleen lijkt dit vaker op een museum opstelling dan dat dit echt praktisch is. Daarom gaan de meeste ideeën voor de meeste Nederlanders niet op. We gebruiken de fiets daarvoor veel te veel. Mijn tip: niet moeilijk doen, berust erin en gebruik gewoon een degelijk en mooi fietsenrek. Dan blijven de fietsen lang mooi en netjes