Welke houtsoort moet ik kiezen?

U bent van plan een houten kapschuur, overkapping, houten veranda, tuinkamer of tuinhuis te laten bouwen. Als er geen specifieke wensen zijn bouwen we die over het algemeen altijd van Douglas hout. Dit heeft de beste prijs kwaliteit verhouding. Maar we gebruiken ook grenen, lariks en eikenhout om mee te bouwen. Er zijn veel verschillende houtsoorten. Maar niet al het hout is timmerhout. Een heel aantal houtsoorten zijn te duur om als bouwhout te gebruiken of missen bepaalde constructieve eigenschappen die andere houtsoorten wel hebben.

In dit artikel willen we wat dieper ingaan op de verschillende houtsoorten die er zijn en de eigenschappen die ze hebben. Speciaal voor de mensen die er geen hout van snappen!

De namen

Laten we beginnen met de naaldhoutsoorten: de Pinaceae.  Een heel aantal daarvan is allang bij u bekend. Grenen, vuren en dennenhout zijn vast houtsoorten die u bekent voorkomen. Verder is er ook nog lariks- en douglashout. Het verwarrende is dat bij elk van deze soorten er ook nog ondersoorten zijn die ook van invloed zijn op de kleur en andere eigenschappen zoals buigzaamheid en stijfheid. En om het verhaal nog gecompliceerder te maken. De naam van het hout is nog weer anders dan die van de boom. Zo komt grenen van de grove den in het Latijn de ” Pinus Sylvestris”. Vuren hout komt van de fijne spar. De fijne spar kent u als de traditionele Nederlandse kerstboom in het Latijn de “Picea Abies”. Maar hout van de Zilverspar  de “Abies Alba”, noemen we dan weer dennenhout. Douglashout komt van de Douglas spar. Als het geïmporteerd uit Amerika komt dan noemen we het meestal “Oregon pine” Als het Europees Douglashout is dan noemen we het meestal… gewoon Douglashout.  De boom heet in het Latijn de “Pseudotsuga menziesii”. Larikshout, Larixhout of Lorkenhout of gewoon lork komt van de “Larix decidua” en is één van de meest duurzame naaldhoutsoorten. Ik kan me voorstellen dat u me door al deze Latijnse namen een houten klaas bent gaan vinden maar niets is minder waar.

Kwaliteit

Voordat we verder ingaan op welk hout het beste is eerst iets over de kwaliteit van het hout. Want wat is goed hout? Dat hangt af van waar je het voor wilt gebruiken. En dus ook welke eigenschap van het hout je het belangrijkst vindt. Stellen dat er maar één houtsoort “de beste” zou zijn dat snijdt geen hout! Als het om de esthetische eigenschappen van het hout gaat dan spelen de kleur en de tekening een belangrijke rol. Verf, olie, lak, was en beits kunnen een hoop doen voor hout maar sommige houtsoorten hebben van zich zelf al een hele mooie tekening. Zo is het oeroude Kauri hout uit Nieuw-Zeeland erg gewild en heeft ook walnotenhout een heel luxe uitstraling. Maar of dat nu de beste houtsoorten zijn om een houtenbrug mee te bouwen? Er zijn namelijk ook verschillende constructieve eigenschappen:

  • volumieke massa
  • Buigsterkte
  • Druksterkte
  • Treksterkte
  • Radiale krimp
  • Tangentiale krimp
  • Werken (het percentage dat het hout kan werken)

Deze eigenschappen resulteren in twee verschillende klassen:

  1. Duurzaamheidsklasse
  2. Sterkteklasse

Duurzaamheidklasse

De duurzaamheidsklasse wil zeggen hoe lang het hout zonder enige vorm van bescherming mee zou kunnen gaan. Maar duurzaam voor het eindproduct wil nog niet zeggen duurzaam voor natuur en milieu. We weten allemaal dat tropisch hardhout uit Brazilië echt een no-go is. Let dus goed op bij het woord duurzaam: kies voor Europees hout met weinig reiskilometers en met een FSC of een PEFC keurmerk.

Klasse Duurzaamheid Levensduur
1 Zeer Duurzaam + 25 Jaar
2 Duurzaam 15-25 Jaar
3 Voldoende/Matig Duurzaam 10-15 Jaar
4 Weinig Duurzaam 5-10 Jaar
5 Zeer Weinig Duurzaam < 5 Jaar

De sterkte klasse

De sterkteklasse is van invloed op de constructie die met bepaalde standaard formaten gebouwd kan worden. Een houten balk van 10x10cm van eiken is sterker dan een vurenbalk van 10x10cm. Bij vuren zal dus een iets groter formaat balk gebruikt moeten worden voor dezelfde constructie. De sterkteklasse voor naaldhout lopen van C14-C50 en voor loofhout van D18-D80. C staat dus voor naaldhout en D voor loofhout. De sterkte van het hout wordt bepaald door de structuur van de vezels van het hout. Wil je een overspanning bouwen van hout dan is de buig, trek en streksterkte van belang. Maar wil je een modelvliegtuigje van hout bouwen waarin je veel gebogen hout wil gebruiken dan heb je liever erg buigzaam hout. Zo kies je voor elke toepassing het juiste soort hout.

Welk hout moet ik dan kiezen?

Eigenlijk hoeft u zich alleen maar druk te maken over de esthetische eigenschappen van het hout. Dus welke houtsoort vindt u het mooist? U hoeft niet op eigen houtje een heel onderzoek naar sterkteklasse en duurzaamheidsklasse te doen. Dat is vakkennis die wij in huis hebben. Door onze expertise bent u ervan verzekerd dat u altijd een duurzame en sterke veranda gebouwd krijgt. Zoals eerder aangegeven kiezen wij bijna altijd voor Europees Douglas hout. Dat heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor het bouwen van een veranda. Maar houdt u van eiken of een andere houtsoort dan gaan wij daar graag met u over in gesprek.

De esthetische eigenschappen van hout worden trouwens niet ingedeeld in een klasse. Dat is een pleister op een houten been. Want smaken verschillen. En alleen u kan bepalen wat u mooi vindt. In onze verandatuin vindt u een heel aantal mooie veranda’s, kapschuren en overkappingen. U kunt daar verschillende houtsoorten en verbindingen bekijken die samen de uitstraling van uw veranda bepalen.

Ik hoop dat dit artikel u u meer inzicht gegeven heeft in de eigenschappen van hout. En we hopen dan ook dat u bij ons een offerte aan zal vragen anders moeten we komende tijd op een houtje bijten. U heeft het vast wel gemerkt. In deze blogpost staan een heel aantal spreekwoorden en gezegden. Weet u hoeveel het er zijn en wat ze betekenen? Kent u er nog meer? Laat het ons weten!